Saturday, December 23, 2006

Gud ble menneske.

I kveld feirer vi jul. I over tusen år har denne feiringen vært knyttet til Jesu fødsel i vårt land, men kunnskapen om at Gud ble menneske og hva det innebærer står ikke øverst på lista når nordmenn skal feire jul. Julebudskapet i sin enkleste form er også fraværende i TV kanalenes adventserier. Men inkarnasjonen, at Gud ble menneske er en av de viktigste begivenhetene i verdenshistorien, og med vidtrekkende konsekvenser. Inkarnasjonen har vært under angrep mange ganger, men den tradisjonelle kristne oppfattning som også ble bekreftet på kirkemøtet i Efesos i år 431 understreket at Jesus er både sant menneske og sann Gud. Inkarnasjonen kan fortelle oss mye mer enn vi kanskje tror når vi tenker på Jesusbarnet i krybben.

At Gud ble mennesket og på den måten tok del i det skapte, forteller oss at det skapte er godt, Vi kan ha et positivt syn på det skapte, ikke minst fordi Gud selv valgte å ta del i det. At Gud ble menneske forteller oss også at Gud søker kontakt med sitt skaperverk på en måte som er unik i forhold til hva andre religioner lærer. Inkarnasjonen lærer oss at det ikke er vi som gjennom vårt strev skal prøve å nå opp til en utilgjengelig og fjern Gud, men at Gud har bøyd seg ned og kommet til oss. Gjennom inkarnasjonen har Gud selv opplevd hva det vil si å være menneske, Han er ikke ukjent med alt som hører menneskelivet til av sorger og gleder. Ja Bibelen sier at Jesus er prøvet i alt i likhet med oss, men uten synd.

Inkarnasjonens ytterste konsekvens kommer til utrykk ved at Jesus tar på seg verdens synd og straff på korset, og således er julens budskap om Barnet i krybben for alltid knyttet til påskens budskap om Jesus på korset. Inkarnasjonen lærer oss også at det er ved å bøye seg ned at vi blir løftet opp, slik det står i Fil.2,6-11:

Han var i Guds skikkelse, men så det ikke som røvet god så være Gud lik. Han gav avkall på sitt eget, tok på seg en tjeners skikkelse og ble mennesker lik. I sin ferd var han som et menneske; han fornedret seg selv og ble lydig til døden, ja, korsets død. Derfor har Gud høyt opphøyet ham og gitt ham navnet over alle navn, for at hvert kne skal bøye seg i Jesu navn, i himmelen, på jorden og under jorden, og hver tunge bekjenne: Jesus Kristus er Herre, til Gud Faders ære!


God Jul!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home