Sunday, August 13, 2006

Multikultur og toleranse.

Som en liten oppfølger til mitt innlegg 3/8 om det multikulturelle samfunn og den påfølgende debatten om multikultur og toleranse ønsker jeg å henvise til et intervju i Aftenposten publisert 13/8 med den tyske tenkeren og forfatteren Hans Magnus Enzensberger. Han kommer med noen svært interessante betrakninger om nettopp disse tingene. Han sier bl. annet:

"Vi har idyllisert det multikulturelle samfunn i harmoniens navn. En slik fortrengning av ubehagelige fakta skaper bare verre konflikter når fakta først kommer for en dag"

Uvilligheten i både Norge og Europa forøvrig til å ta opp problemene knyttet til multikultur, først og fremst i forhold til muslimer og islam er påtagelig. Ifølge Daily Mail sier ca.en tredjedel av britiske muslimene at de er skeptiske til friheten i landet og ønsker å leve under sharia, like mange drømmer om at Storbritannia skal bli en islamsk stat, og 23% d.v.s.370 00 muslimer mener at 7 juli angrepet i London kan forsvares. Når man så fortsetter å forsvare multikultur og toleranse overfor alle kulturer, så sier det seg selv at det man i realiteten gjør er å stikke hodet i sanden og håpe at problemene forsvinner, noe de dessverre ikke vil gjøre. Uvilligheten til å sette navn på problemene i dag,vil som Enzensberger sier føre til at konflikten blir desto verre på et senere tidspunkt. Vi seer kanskje begynnelsen på en endring med hensyn til dette når Bush kommenterte avsløringene av terrorplanene sist uke og sa at vi "er i krig med islamistiske fascister." Så presis i å sette navn på problemet har han aldri vært før.

Videre sier Enzensberger:

"...islamister mangler ethvert begrep om gjensidighet. Hvis man vil bygge en kristen kirke i Saudi-Arabia, blir man drept. Konfrontasjon er å foretrekke fremfor dialog hvis dialogen ikke er toveis, men brukes til å tildekke konflikter. Da blir dialogen uproduktiv og farlig."

Denne problematikken blir også oversett av den politiske elite i Europa. Under striden om Muhammedtegningene( som jeg personlig ikke syntes om at ble publisert) ble det ropt mye på dialog.Problemet er at det blir dialog på den ene parts premisser; "enten har vi dialog, eller så brenner vi ambassader" er ikke noe godt utgangspunkt for gjensidig respekt. Og gjensidig respekt er grunnleggende for at et multikulturelt samfunn skal fungere, og her er nok et problem for det multikulturelle prosjekt, for ikke alle har denne respekten, noe som nevnte undersøkelse i Daily Mail viser.

Til slutt sier Enzensberger:

"Når det gjelder Norge er det jo ikke bare typisk norsk å være god, men like typisk å være til de grader tolerant og forståelsesfull. Det må likevel trekkes grenser for toleranse.
Det er ikke første gang europeiske intellektuelle er tolerante inntil det farlig naive. I det 20. århundre omfavnet mange av dem stalinisme og fascisme. Ideologiene er ikke døde, ikke engang de totalitære. Trøsten er at alle historiens totalitære regimer til slutt er blitt nedkjempet.
De har aldri vunnet og kan aldri vinne, sier Hans Magnus Enzensberger. "


Toleranse er i utgangspunktet en positiv ting, og i et åpent og demokratisk samfunn må vi tåle ting vi ikke liker. I vårt postmoderne samfunn er toleranse en verdi som settes over det meste. Men når toleransen blir mer eller mindre total, blir den også farlig. Når vi tolererer det totalitære, og tror at bare vi respekterer de totalitære kreftene så vil de bli mindre totalitære, er vi naive. Historien viser at de totalitære kreftene kun vil se på det som svakhet og utnytte det til sin fordel. Det er nok å vise til Chamberlains "appeasmentpolitikk ovefor Hitler. Hva skal vi så gjøre? Det finnes ingen enkle svar på de problemene vi har satt oss i, men det første vi bør gjøre er å omfavne og verdsette de verdier som har frembragt den frie verden, og se at de er verd å forsvare. I en tale for kort tid siden sa Tony Blair: "Western values must triumph over radical Islam." Skal de gjøre det,må vi først innse at disse verdiene er verd å forsvare, og at noen verdier og kulturer er bedre en andre. Det er her multikulturismen og kulturrelativismen har et problem.



1 Comments:

Blogger Sexy Sadie said...

Jeg har aldri vært for det multikulturelle samfunnet, i over 20 år har vi vært vitne til at paralellsamfunn gror opp i vår del av verden.

Det bør ikke skje.

7:58 AM  

Post a Comment

<< Home