Thursday, June 08, 2006

Europas fremtid

Det har ofte blitt gitt utrykk for at den vestlige verdens møte med islam er en av vår tids store utfordringer Jeg vil allikevel hevde at islam ikke er Europas hovedproblem. Europa har ved flere anledninger vært i møte med et aggressivt og erobrende islam. Spania og Bysantin ble erobret og i 1683 beleiret muslimene Wien. Men Spania ble gjennerobret, korstogene, til tross for at de i liten grad var vellykket, hindret muslimene i deres videre erobringer i Europa, selv om de som sagt senest i 1683 ble stoppet ved Wien.
Dette er ikke et innlegg om korstogene, men fordi korstogene ofte blir bruk som påskudd til å svartmale kristendommen er det på sin plass å peke på at korstogene faktisk var den kristne verdens svar på flere hundre års muslimsk aggressjon.Først etter flere fortvilte rop om hjelp fra den Bysantinske keiseren mobliserte den romerske paven. At det skjedde mye som ikke kan forsvares under korstogene, er en annen historie. For mer om korstogene se her .
Den store forskjellen på Europa da og nå, og som kanskje vil gjøre forskjellen på om islam tilslutt vil lykkes i å legge Europa under seg, er hvordan Europa ser på seg selv. I 1400 - 1500 år så Europa på seg selv som et kristent kontinent. Kristendommen var det som i stor grad definerte europeisk kultur og identitet. Europa visse hvem hun var, hvilke verdier hun sto for, og anså disse verdiene som så viktige at de var verdt å forsvare.
Europa i dag er i en helt annen situasjon. Hun har for en stor del forkastet det som har vært hennes identitet -kristendommen, og har kommet i en identitetskrise.Dette gir seg utslag ikke minst i møte med islam. Den islamske verden har forsatt en sterk tro på egen identitet og verdier, mens Europa har mistet troen på sine, og har kommet til den konklusjonen at alle verdier og kulturer er like bra. At Europa i en slik situasjon har store problemer med å forholde seg til den islamske kulturen med sin sterke tro på egne verdier sier seg nesten selv.
Jeg vil derfor hevde at islam ikke er Europas hovedproblem, men Europas verdinøytralitet og kulturrelativisme. Skal derfor Europa bestå som den kulturen den har vært, finnes bare en løsning, Europa må vende tilbake til kristendommen og omfavne de verdier som skapte vår kultur.
Det interessante er at enkelte har begynt å se dette, og dobbelt interessant er at flere av dem er ateister. F. eks har forfatter og skribent Oriana Fallaci og Wolfgang Bruno begynt å definere seg selv som "kristne ateister". De legger i dette at de selv ikke er personlig troende, men ser hvor viktig kristendommen har vært for europeisk kultur og den betydning den vil ha for om eurpeisk kultur skal bestå. Det er på tide at Europa slutte å svartmale kristendommen, og isteden vender tilbake til det som har vært grunnlaget for vår kultur.

"A society which has lost its religion becomes sooner or later a society which has lost its culture” (Christopher Dawson. Progress and religion s.180).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home